El virus deixarà molts solcs

Margarita Robles, Fernando Grande-Marlasca, Salvador illa i José Luis Ábalos, els quatre superministres pesos pesants socialistes son els que gestionen la crisi del coronavirus

La pandèmia ha entrat en el cinquè dia. Avui s’han tancat les fronteres espanyoles, de mutu acord amb Portugal i França. Només podran entrar per terra els que tinguin nacionalitat o residència fixa al territori. Turistes fora. Els hotels de Barcelona es preparen per acomiadar bona part dels empleats i en un gest que els honora posaran a disposició de les autoritats sanitàries, es a dir, del ministre Salvador Illa, les seves instal·lacions a partir de finals de mes.

Això vol dir que es preveu un retallada en sec del nombre de turistes i, potser també, que en els propers dies el virus corona s’estendrà de forma alarmant. El president Quim Torra ha comunicat que es portador de la infecció seguint al vicepresident Pere Aragonès que també està confinat a casa seva amb el virus dintre el cos des del diumenge. La presidenta de la comunitat de Madrid, la senyora Diaz Ayuso, ha confessat també que li han detectat la infecció.

Els quatre ministres de la crisi vírica van prenent decisions pel bé dels ciutadans i després de maratonianes sessions del consell de ministres en les que s’han tirat els plats pel cap. Normal en un govern de coalició i en circumstàncies excepcionals com les que estem vivint. Hi ha qui pensa i ens diu que s’ha assolit una fita perquè al front de l’Estat, com no havia passat des de 1939, hi ha l’esquerra espanyola, es a dir, el solc del PSOE i el del PCE.

Curioses metàfores per no dir al·legories. El que va fer l’aliança entre socialistes i comunistes des que l’Estat, amb Manuel Azaña al front, es traslladà de València a Catalunya el 1937 no fou cap solc recte sinó més aviat torçat que acabà amb la sortida del govern legítim de la República el 5 de febrer de 1939, a peu i enmig d’un gran desordre, per la frontera de Le Perthus.

Pedro Sánchez, al meu entendre, ha estat caute posant al front de la quadriga de la crisi del coronavirus a quatre pesos pesants del socialisme i cap de Unidas Podemos. Potser tenia raó Marx en escriure el pròleg del 18 de Brumari i Lluís Bonaparte.

Avui, com deia, hem entrat en el frissar de les fronteres. Hem escantellat Schengen una mica, potser només per un mes però molt em temo que per més temps. Alemanya ha tancat les fronteres amb Suïssa, França i Dinamarca. Fa un quart de segle que es podia viatjar sense ensenyar cap document per disset països de la UE que formaven l’espai Schengen. Avui tornem a tenir fronteres físiques tot i que són molt més flexibles que en els anys quaranta i cinquanta. Em temo que el passaport torni a ser aviat document imprescindible per viatjar per Europa.

El virus ha apaivagat l’esperit darwinista de Boris Johnson que ha començat a aconsellar que els anglesos no vagin als pubs i que procurin viatjar menys. Que no es juntin massa en grups i que evitin les festes socials. Un informe publicat pel Guardian parla de que un 70 per cent de britànics poden incubar el virus dintre unes setmanes.

La pandèmia es molt potent, potser massa per les capacitats dels sistemes sanitaris europeus i, per suposat els nord americans, que ens podem trobar en que les retallades en l’estat del benestar dels últims deu anys ens agafin del tot desprevinguts. Diuen els experts de la quadriga del virus que estem encara en una etapa expansiva que pot arribar al punt d’inflexió dintre d’una setmana de confinaments massius i d’infeccions exponencials. Cal esperar molt aviat una vacuna que aturi aquest virus que vingué d’orient.

Preparem-nos, però, perquè els nivells d’atur poden batre tots els rècords.

  18 comentarios por “El virus deixarà molts solcs

  1. Sr. Foix : El drama del virus Covid-19 i el drama que ve de la recesió económica, que ja la tenim a la vora.

    2 problemas molt greus al mateix temps i de consecuencies imprevisibles.
    Doncs la economía tambe portará morts.

    Aixo, no s’arregla amb un mes de cautiveri casolá, ni tampoc amb 2 mesos, ect.

    En fi… m’aturo… No comment.

  2. MILITARS O CIENTÍFICS/SANITARIS

    El Govern espanyol ofereix una roda de premsa sobre el coronavirus.
    El Govern catalá ofereix una roda de premsa sonbre el coronavirus.

    Els membres d’un Govern ho fan acompanyats de militars.
    Els membres d’un altre Govern ho fan amb personal cientific i sanitari.

    ¿Quin Govern ho fa amb militars?
    ¿Quin Govern ho fa amb personal cientific i sanitari?

    Un Govern parla d’unitat (subordinació) que no es el mateix que solidaritat.
    Un altre Govern parla de col-laboració que implica solidaritat.

    Quin es i que fa el Govern espanyol?
    Quin es i que fa el Govern espanyol?

  3. En los comentarios observó grandes sesgos. La OMS y los expertos en virología sabían y lo ocmunicaron que una epidemia como esta o aún peor se produciría tarde o temprano. Ningún gobierno se preparó para ello, es más se dedicaron a recortar en sanidad, uno de los primeros la Generalitat de Catalunya cuando alzanzó la Presidència de la Generalitar el MH Artur Más. La UE ha mostrado su debilidad y de facto su inoperancia, su caida… Cada país ha hecho lo que ha querido, lo más curioso es que en todos con modelos diferentes hay una enorme cantidad de casos detectados (no digamos de los no detectados)

    El modelo surcoreano no se ha aplicado en ningún país de Europa, y es probablemente el mejor (por ejemplo, toda la población parece disponer de mascarillas entre otras medidas).

    No se comenta el tremendo error de centralizar la producción en un país, China, con lo que si ocurre una crisis como la presente se detiene el suministro de materiales y piezas.

    Observo que los catalanes no sentimos, aunque no lo queramos reconocer, superiores a los españoles. Una observación es que muchas veces decimos nosotros no somos mejores que nadie, lo que pueda significar en realidad: lo pineso pero tengo que mostrar que soy educado y dejaré claro que no los considero menos.

    Por cierto, el ministro de sanidad es catalán. y es el «jefe» de los cuatro que han sido encargados de coordinar los recursos contra la crisis.

    Y sí, es evidente que se han cometido errores. El primero el triunfo del neoliberalismo y del capitalismo sin controles ni regulaciones.

  4. Es estrany.

    En aquet blog no es comenta en vers la renuncia de Felipe VI a l´herencia o deixa, no esta clar com es.
    La renuncia només es efectiva cuan s´obre el testament per la mort del testor.
    Una deixa (donación) pot ser en vida.
    Si Felipe VI renuncia, voldir que sap de l´origen ilicit dels diners.

    Mes, ull viu, la renuncia a un testament es a tot o no res.
    Pregunto; també i entre la corona?

  5. De matinada

    La «única autoridad competente
    o incompeten Pedro Sánchez
    no col parlar de CONFINAMENTS
    com li demana Quim Torra
    pero… ep!

    El Parlament Europeu
    restringeix l’entrada d’eurodiputats, funcionaris i ciutadans
    de Madrid
    i els exigeix un CONFINAMENT de catorze dies

  6. «La transmisión de una infección depende de tres factores: el número de contactos que una persona tiene, la capacidad del patógeno para transmitirse y la capacidad de infección. Usando estos parámetros nos dimos cuenta enseguida de que un solo caso en una localidad podía sembrar una epidemia y la llegada de tres casos era un riesgo de hasta el 60% de que hubiera un brote a nivel local. Cuando hay 20 o 30 casos, ya es imparable y hay que hacer estrategias de control más agresivas.
    Siempre nos dijeron que era imposible que llegaran casos importados. Cuando llegaron, dijeron que no habría casos autóctonos. Y cuando fueron autóctonos, dijeron que se podían parar las cadenas de transmisión con herramientas de salud pública muy débiles, como el aislamiento de casos y contactos. Al final, la epidemia creció.»https://elpais.com/espana/catalunya/2020-03-16/la-epidemia-de-coronavirus-era-evitable.html?fbclid=IwAR0Hy2Wc1LB6uFFODrI0K8D4WElCkWZJRZWKPHrFzu-KxxSF6Jp0kyATkPs La epidemia de coronavirus era evitable”
    El infectólogo Oriol Mitjà, que lidera un ensayo para cortar la transmisión del microorganismo, reclama responsabilidades por “la falta de previsión” en la gestión de la crisis

    • Hay falta de previsión————-diagnostico inicial errado, sin asumir la rapidez de la propagación, es aún un virus con muchas incógnitas , que requiere medidas rápidas y drásticas.Casi todos los paises actúan con retraso. Solo hay una opción, cuarentena total, y mascarillas a mansalva, hasta que amaine la tormenta….si no hay muchos reincidentes que necesiten 20 días mas.

  7. 1. L’article “El virus deixarà molts solcs” es una tocada de violí a major glòria del Govern espanyol per la seva gestió contra el coronavirus.

    2. Però és una gestió que pot der qualificada de lamentable tenint en compte l’extensió galopant de la pandèmia i el nombre creixent de morts sobretot a Madrid.

    3. L’únic responsable d’aquest desastre es el president Pedro Sánchez des del mateix principi quan de manera cabdillista s’autoproclama com la única autoritat “competente” en aquest afer.

    4. El “competente” Sánchez i els seus ministres, també des del primer moment, shan negat a parlar de territoris, fronteres i confinaments en el combat contra el virus letal. Després, però, han tingut que rectificar i tancar fronteres. El mateix Lluis Foix, en el seu article, parla una vegada de “confinament” i quatre de “fronteres”.

    5. Es a dir, el Govern espanyol dona de fet la raó al maleït Quim Torra, El president català comenta al respecte: “Anem massa dies tard, però mirem endavant. Calia tancar la frontera. Continua essent necessari tancar aeroports, ports i trens d’alta velocitat i sobretot que el Govern espanyol aprovi el Pla de Confinament que ha presentat la Generalitat. No podem perdre ni un minut més”.

    6. També te raó la maleïda Clara Ponsati. L’eurodiputada de JxCat explica: “Es inacceptable que el Govern espanyol enlloc d’ordenar el confinament i aïllament total de les zones de mes risc, com fan tots els països amb una situació semblant i fa el Govern català a Igualada, es dediqui a fer campanyes publicitàries de nacionalisme espanyol per lluitar contra un virus (…) Es inacceptable que no nomes no es confini Madrid sinó que es prohibeixi que els catalans puguem confinar-nos per tal de reduir la mobilitat i protegir-nos, que es el que fan tots els països sota criteri científic. Estem parlant de la nostra salut (…) El Govern espanyol no deixa que els catalans puguem prendre mesures com Dinamarca o Portugal. El Govern espanyol exposa en perill també a la seva pròpia gent treballadora, com hem vist amb les imatges del metro de Madrid absolutament ple de gent. Precisament per això, PP i VOX aplaudeixen a Sánchez”.

  8. No esta mal el panorama Sr. Foix!
    Quiza por primavera del proximo año tengamos el tema un poco domado.
    Habremos llegado (esperemos llegar) exhaustos, empobrecidos, sin bateria y sin cargados, aunque ya no habra nada enervante que fotografiar o comunicar salvo un mensaje que habra que circular en redes de proximidad y en tres dimensiones, de esperanza, de amor, de solidaridad y de fe.

    En marzo 1918 Josep Pla escribia en su Cuadern gris que la universidad estaba cerrada por motivo de la gripe mal llamada española que dejo al continente en guerra hecho unos zorros.
    Estamos al inicio de un remake del todo inquietante.

Comentarios cerrados.