El novembre de 1985, Ronald Reagan i Mijail Gorbachov es reunien a Ginebra per celebrar la cimera que acceleraria la caiguda del règim i la desintegració de la Unió Soviètica. La darrera cimera s’havia celebrat feia sis anys i la guerra freda estava estancada en un rearmament mutu que no conduïa enlloc.
Vull parlar de com ha canviat el periodisme respecte a aquestes reunions entre les dues potències. Sortirem de Barcelona en tren fins a Ginebra. L’equip de La Vanguardia estava format per Jaime Arias i jo mateix. Més de deu hores de viatge amb l’amic Arias en una conversa amena, culta, entretinguda. Carregats de diaris comprats a Barcelona i els que ens anaven distribuint pel viatge. Parlàvem del paisatge, de la França que tan bé coneixia Jaime, de política, història i literatura.
Arias tenia posades sempre les llums llargues però sabia el que passava davant seu. Tenia la curiositat dels periodistes de raça que havien conegut les maldats del nazisme i el comunisme. Sabia que la democràcia perdura perquè reconeix les seves imperfeccions i sempre s’esforça en superar-se.
En arribar en tren a l’estació de Ginebra, meta d’exiliats, filòsofs i milionaris, ens instal·làrem en un hotel del barri antic, prop del llac. A continuació al centre de premsa on hi havia centenars de periodistes de tot el món. Acreditacions i dossiers de premsa del Kremlin i la Casa Blanca. Informar d’una cimera on hi ha centenars de periodistes és un exercici d’imaginació perquè la informació que subministren els reunits és escasa i, en tot cas, esbiaixada.
Reagan i Gorbachov eren els protagonistes d’un canvi de rasant en la política internacional. El president americà congenià ràpidament amb el secretari general del PCUS i decidiren caminar una bona estona, tots dos sols, en companyia d’un intèrpret. Desprès s’assegueren al voltant d’una llar de foc parlant com si fossin dos ancians en una nit d’hivern en un poble de Sibèria. Començà a nevar i el termòmetre baixava sota zero.
Mentrestant, els centenars de periodistes, amb màquina d’escriure o amb càmeres de televisió, no paraven d’escriure i d’emetre informacions en temps reals sobre el que no sabien. L’art del periodisme, deia Montanelli sarcàsticament, consisteix en explicar als lectors el que molt sovint el mateix periodista no sap. Es podia anar cap als detalls o bé agafar la història i parlar del paper de Suïssa en la diplomàcia internacional.
Mentre Gorbachov i Reagan intercanviaven les seves confidències els equips americans i soviètics treballaven amb desfici en sales de negociació. Tot allò no tenia massa importància. El que comptava era el tarannà de la conversa entre els dos màxims líders. Després hem sabut que en aquelles trobades «íntimes» Gorbachov li va dir a Reagan que la perestroika i la glassnost anaven seriosament i l’americà li comunicà que estava preparant el «paraigües nuclear» que faria que els Estats Units rebutjarien qualsevol atac nuclear de l’exterior. Res d’això va ser veritat.
La novetat va ser la convocatòria d’una roda de premsa de Gorbachov per explicar els canvis que tenia previstos fer al seu país. Els organitzadors assignaren els periodistes que podrien assistir a la trobada amb el secretari general. A mí em tocà un lloc entre els quaranta periodistes que participarien a la roda de premsa. Era un fet històric.
Gorbachov es va treure la pinta de la butxaca pentinant-se els escassos cabells que solcaven la seva calvície declarada. Dues hores durà la sessió admetent tota mena de preguntes. Ens deia que canviaria el règim soviètic sense abandonar el comunisme. Faria el que els xinesos varen fer amb més fortuna aquells anys. Un partit comunista fort amb una obertura econòmica de tipus capitalista controlat però eficient.
Estava assistint a un canvi que tindria moltes conseqüències en el que quedava de segle i en el futur del món. La guerra freda no tenia sentit i el rearme mutu tampoc. Passaren cinc anys fins que aquelles converses a cau d’orella entre Reagan i Gorbachev es traduïren en fets irreversibles.
En Jaime Arias estava a la sala gran dels periodistes escrivint les seves reflexions sobre el que es palpava en l’ambient. Jo vaig escriure la meva crònica d’aquell fet inesperat. La història passava per davant però no sabíem interpretar-la. És el que ens passa molt sovint als periodistes que fabriquem escenaris de futur sabent que poden ser pures fabulacions. Però aquestes impressions són necessàries per bastir el relat que la història anirà teixint en el futur.
Recordo la conversa amb Arias al costat del llac ginebrí tot tornant a l’hotel. El que deia Jaime era tan o més important que el que deien els grans líders perquè era un home obert, demòcrata, possibilista i amb una visió positiva de la vida.
El viatge de tornada en tren a Barcelona fou una continuació dels quatre dies de converses, reflexions i confidències sobre les coses més inversemblants. Aquell periodisme ha desaparegut. L’actual pot ser millor, o pitjor, però era molt diferent.
La URSS se hundio porque no acerto en sus planificaciones, es un tema economico, planifico mal y gasto donde no podia (escalada belica y supremacia en viajes al espacio y sus satelites, abandonando por ejemplo el mantenimiento de las centrales nucleares, caso Chernobil) ademas de las tensiones latentes entre sus paises «unidos» de unidos nada, estaban contra el control central de Moscú.En resumen:La URRS queria montar una economia fuera del mercado, fracaso.
«El mercado no es una invención del capitalismo. Ha existido durante siglos. Es una invención de la civilización.»
– Mijaíl Gorbachov- DEP
Dejo aquí mi último artículo:
Mijaíl Gorbachov en clave histórica – por Francesc Sánchez
https://www.elinconformistadigital.com/2022/09/03/mijail-gorbachov-en-clave-historica-por-francesc-sanchez/
Saludos
https://articulosclaves.blogspot.com/2022/08/en-recuerdo-de-m-gorbachov.html
«La disolucion de la URSS fue la mayor catastrofe geopolitica del siglo XX». Cita Jose M Colomer hoy en La Vanguardia a la historiadora Helene Carrere.
Totalmente de acuerdo y cierto.
Tiempos de grandes personajes, Gorbachov por ejemplo.
Hoy en LV, Marius Carol habla del debate de mañana en el Senado de las españas entre Pedro Sanchez Perez Castejon y Alberto Nuñez Feijo «Duelo de titanes» califica el ex director de LV al evento.
Tiempos de titanes de tres al cuarto venidos a mas entre otros motivos por unos medios de comunicacion que abrevan en un sistema cada vez mas fatuo y fofo.
Jaime Arias Zimerman va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva contribucio a la construccio europea. No es poca cosa. Encara sembla que el veji en primera fila a la presentacio de algun dels llibres del nostre anfitrio. En pau descansi.
El Sr. Foix ha tingut (i te) uns companys d´ofici extraordinaris, i ha estat com a periodista en primera linea de fets politicament trascendents como el que ens comenta avui.
Gràcies per recordar aquest viatge apassionant amb Jaime Arias
Mijail Gorbachov es una de les persones clau per entendre la darrera dècada del segle XX de la Unió Soviètica, Europa i el Món. Dins d’aquestes coordenades, l’altra de Ielsin, i finalment Putin. Gorbachov es va trobar una economia malmesa i una societat falta de dinamisme per la falta de llibertat. Va posar en marxa la Perestroika (reestructuració econòmica) i la Glasnov (transparència informativa). Mesures que van generar mes llibertat al cor de l’imperi que a la perifèria. Va voler també fer la pau i tanca la Guerra Freda sense vencedors i vençuts (el van enganyar de mala manera).
Va tindre que gestionar el desastre nuclear de Chernobil, i amb dificultats -moltes si tenim present como podia haver acabat tot- que segons ell va ser una de causes de la caiguda. L’altre poc ho recorden però també va ser la Guerra de l’Afganistan. Volia democràcia i una apertura econòmica però mai va voler acabar amb l’Unió Soviètica ni amb el socialisme. No obstant no el volien a casa seva i des de fora no el van ajudar. La caiguda del Mur de Berlín va ser definitiva. Tot va caure després de l’intent de Cop d’estat i de la pujada de Ielsin a un tanc oposant-se (el gran liquidador).
Mor un home d’estat amb visió amplia amb bones idees que no se’n va sortir bé i avui -certament-, desprès del desgavell de Ielsin, Putin ha recuperat el poder i ha situat malauradament per a occident una Rússia renascuda i problemàtica amb la que estem em guerra i tothom sembla esta molt segur que l’únic camí.
Bona tarda a tothom,
Francesc
El fracas de Gorvachov va ser perquè el van enganyar els de la OTAN, o perquè els corruptes del partit van decidir apropiarse o robar a l’antic estat soviètic?
Que la OTAN el va trair es un fet. Que els corruptes que dominaven el cotarro soviètic, també. I d’aquests n’hi ha de dos tipus, els pro PUTIN i el que volen un capitalisme ordenat per continuar vivent de la corrupció generalitzada.
Es va enfonsar tot perquè molts volien que s’enfonses per apropia-se de les empreses i riqueses del país. Occident no va ajudar gaire i es va aprofitar de la desaparició de la URSS com estat i realitat geopolítica.
Gorbachov era molt diferent a Putin, i que dir de Ielsin (el gran liquidador), però les conseqüències de la desaparició de la URSS expliquen moltes coses de plena actualitat.