La democracia representativa

Junts pel Sí y la CUP han pactado una reforma del reglamento del Parlament que permitiría votar la ley de la transitoriedad jurídica por la vía de urgencia. El president Puigdemont y la diputada Anna Gabriel.

En situaciones complejas y confusas es interesante salirse de las cuestiones personales y partidarias para hacer un balance de la situación. La confrontación entre Catalunya y el Estado se desarrolla en ámbitos de gran tensión política y judicial, sin sosiego y con pasiones desbordadas.

La política no se encuentra a gusto en los tribunales y la justicia tampoco está cómoda en los espacios propios de la política. Pienso que son válidas las reflexiones de Madame de Staël escritas hace dos siglos cuando hablaba de la agitación de los espíritus que dieron lugar a la revolución gloriosa de 1688 en Inglaterra y la de Francia en 1789. Una y otra pertenecen a la tercera etapa del orden social que es el establecimiento del gobierno representativo, “hacia el cual está avanzando el espíritu humano en todas partes”.

Hemos hablado tanto de democracia que la estamos desfigurando sin tener en cuenta que el debate y la discusión, las discrepancias y los acuerdos forman parte esencial de ella y votar es sólo un aspecto del cuadro mucho más amplio de la convivencia cívica, la libertad y el progreso.

La justicia es protagonista. El diputado Francesc Homs es juzgado por el Tribunal Supremo con la acusación de desobediencia y prevaricación por haber impulsado la consulta participativa del 9-N, que fue declarada inconstitucional por el TC. Artur Mas, Joana Ortega e Irene Rigau lo fueron el día 6 de febrero en el TSJC por la misma causa. En los dos casos con acompañamiento institucional por las calles hasta las mismas puertas de los tribunales. Es un síntoma inquietante ver a representantes de un poder del Estado marchando en manifestación contra o hacia otro poder también del Estado. No recuerdo haberlo visto en ningún otro lugar.

El comienzo del juicio de Fèlix Millet y el caso Palau es un caso penal con ramificaciones políticas si se prueban las desviaciones de fondos irregulares hacia la fundación de CDC que era presidida a la sazón por Artur Mas. Casi ocho años ha durado la instrucción.

Mientras este pulso entre el TC y las instituciones catalanas sigue su curso con nuevos juicios en lista de espera, los diputados de Junts pel Sí y la CUP han anunciado una reforma del reglamento del Parlament que permitiría votar la ley de la transitoriedad jurídica que instauraría la república catalana en un solo día, sin debate y sin garantías, que iría en contra de la Constitución y del Estatut sin conocerse el dictamen previo del Consell de Garanties Estatutàries.

Artur Mas dijo al comienzo del proceso que había que engañar al Estado. Habló también de astucia. Si se sigue adelante con esta ley urgente, con prisas y sin debate, no sólo se habrá engañado al Estado, sino que también muchos catalanes se sentirían burlados al dirimirse una cuestión como la aprobación de una nueva república sin las garantías jurídicas y por la vía de urgencia. Y sin saber si la comunidad internacional lo aceptaría.

Publicado en La Vanguardia el 2 de marzo de 2017

  31 comentarios por “La democracia representativa

  1. Un estado es una idea de un Nosotros. ¿Quien crea esos estados ? ¿Quien decide que un Nosotros es legítimo y legal y otro Nosotros no ? Pues el poder no? Si no puedes no decides y¿ como puedes ? Hasta la fecha o tienes fuerza o te apoya alguien que la tenga. Vamos has de ser interesante para alguien más fuerte. Está difícil lo de la independencia.

    • Francis…o bé, has de ser interessant per a algú que sap que esdevindrà més feble , sense tu. ,,, vull dir, .. , en què ha quedat la reunió de presidents autòmics a la que Catalunya no hi va anar ?

      El govern espanyol sap que no pot prescindir del 20 % de PIB d’España. Aquesta és la nostra força – que no les nostres raons-

      És el amteix raonament que fas tu, però des d’un altre punt de vista.

  2. Banalització del totalitarisme i el nazisme
    D‟ençà de la manifestació de l‟11 de setembre de 2012, que va omplir els carrers de Barcelona amb 1,5 milions de persones que reclamaven que Catalunya esdevingui un nou estat d‟Europa, i després de les eleccions del 25 de novembre d‟aquell any, que van configurar un Parlament de Catalunya amb una àmplia majoria favorable a la celebració d‟una consulta en què els catalans puguin decidir el futur polític del país, han esdevingut recurrents les acusacions de totalitarisme contra les institucions, els partits i la societat catalana en el seu conjunt.
    Aquesta majoria social es presenta de manera fal•laç per part d‟alguns polítics i mitjans de comunicació com una situació totalitària i nazi. S‟obvia descaradament el caràcter rotundament pacífic, democràtic i inclusiu d‟aquest moviment, absolutament allunyat de cap supremacisme i concentrat en quelcom tan poc totalitari com reclamar que un conflicte es resolgui votant. La banalització que es fa dels termes totalitarisme i nazisme arriba a l‟absurd de fer-se des de tribunes com les institucions democràtiques i els mitjans de comunicació catalans, especialment els de titularitat pública, on si els que fan aquesta acusació estiguessin la veritat no hi podrien accedir de cap manera.
    La reiteració de les falses acusacions de totalitarisme només pot tenir com a objectiu el descrèdit i la deslegitimació de les institucions públiques catalanes, on el poble de Catalunya ha decidit lliurement que hi siguin majoritaris els partidaris de fer la consulta sobre el futur de Catalunya. La frivolització del nazisme i de les seves conseqüències és una injustícia i un atemptat a la democràcia i al bon nom dels qui l‟han de suportar.
    Es dóna la circumstància, a més, que si el nazisme va fer víctimes a la Península Ibèrica van ser majoritàriament catalanes. Catalunya mateixa se‟n pot considerar víctima. Recolzant i patrocinant l‟alçament del general Franco el 1936; bombardejant bàrbarament Barcelona, Lleida, Granollers i moltes altres viles i ciutats catalanes, convertides en bancs de proves dels bombardejos sobre la població civil indefensa; entregant el president de Catalunya, Lluís Companys, al règim franquista perquè fos afusellat després d‟un simulacre de procés; empresonant, vexant, torturant i fent treballar fins a la mort molts milers de catalans als camps nazis d‟extermini. Mai Catalunya ni el seu Govern han estat aliats dels nazis; mai el catalanisme ha tingut una manifestació de signe totalitari ni ha defensat la dictadura. Si de cas, Catalunya, els catalans i el catalanisme han estat víctimes, com tants d‟altres milions d‟europeus, amb qui aquells catalans van barrejar la seva sang. Així ho explica un català, Joaquim Amat-Piniella, de qui enguany se celebra el centenari, en el que es considera una de les deu millors obres literàries sobre l‟holocaust, KL Reich.

    • Un relat molt apassionat però res més. Son veritats a mitjes i que ja deixen entreveure un cert racisme. Tota Espanya va patir la guerra civil, els bombardejos i la dictadura.
      Hi ha altres versions dels fets i cal no oblidar que el nazisme es va instal.lar per la via democràtica i que la gent s’hi acollía multitudinàriament i amb passió, per tant, aquest fet no implica la bondad de la moguda.
      A partir d’aqui, de la Història recent no necessito que ningú me l’expliqui perquè la he viscut en primera persona. No es justifica l’independentisme ferotge si no és per la informació dirigida, sesgada i mantinguda dels mitjans i de la ignorància volguda i fomentada a les instituciones i a les escoles de la nostra pertenença a una realitat nacional que va més enllà de la nostra Comunitat.

  3. Sr. Foix y compañeros/as del blog: Siempre digo que entre todos nos complementamos y asi definimos mejor la realidad.

    Pienso que el problema de España, no es Cataluña, ni mucho menos. El verdadero problema es la enorme y desequilibrante voracidad recaudatoria fiscal, que ejerce y ha ejercido cada partido, sea desde el PSOE, el PP, el CIU ó el PSC, ect. cuando llega al poder de la gobernancia del estado, del ayuntamiento, diputaciones, ect.

    La realidad vista imparcialmente cada gobernancia, basa sus ingresos en la economía inproductiva y subvencionante. Y su creación de empleo es funcionarial.

    Al tener el poder decisorio, lo ejerce sobre la economía productiva, creadora de productos y fabricados, creadora de empleo, consumidores y cotizantes al Estado y a la Seguridad Social.

    Este sistema de gobernancia, basado en la economía inproductiva ejerciendo el poder decisorios, sobre la economía productiva es el principal grave y desequilibrante economicamente, problema que el propio estado crea en España, desde el propio estado.

    Y en Cataluña nos ocurre exactamente lo mismo que en el resto de autonomías de España entera, pero aquí la presión fiscal impositiva y cotizante es brutalmente exagerada e incluso muchas veces repetida.

    Vease y recuerdese, la doble imposición que hubo en el impuesto sobre la receta médica, por parte de la Generalitat de Cataluña y la repetida del gobierno central.

    También vease la …» inexplicable actuación » …durante años y años, de las gobernanzas habidas, tanto del PSOE como del PP, en el proceso de la realización del corredor mediterraneo para el tren de alta velocidad.

    Tan necesario para la economía productiva, ect.

    En resumen: La impresión general de la ciudadania cotizante es que la gobernancia basada en la economía inproductivas, siempre ningunea totalmente a la economía productiva, cradora de empleos, consumidores y cotizantes a la caja fiscal del Estado y a la Seguridad Social.

    Y falta añadir el agravante de la falta de respeto a la lengua catalana por parte de algunos del resto de las españas. Cosa que no ocurre nunca en Cataluña con el castellano español.

    Por todo ello :

    VERGONYA !!!…VERGONYA !!!…VERGONYA !!!…

    • Dicho en román paladino,
      Se invierte en obras innecesarias para acceder a financiación del partido.
      Ya lo pagarán los contribuyentes o sus nietos.

  4. Hoy en la Contra de LV el entrevistado hace proclamar al periodista «de mayor quiero ser vasco», esto lo pienso yo a cada momento viendo el percal nostrat i el cirio que tenemos montado que nos distrae de todo, no arregla nada y no llegara a ninguna parte.

    Estamos exhaustos y hartos, todos, de azuzar unos a otros en una noria.

    Aixo no va ni em rodes

  5. esto ya cansa. para unos, la democracia la inventaron los catalanes. para otros, la secesión es innegociable y la constitución no se toca. los argumentos ya están todos vendidos y solo convencen a los acérrimos de las respectivas causas. que se produzca ya el puñetero choque de trenes y que cada cual apechugue con las consecuencias, seas las que sean, que no serán buenas para nadie.

  6. Mentre Espanya sigui Castella, mentre la cultura política sigui afrancesada, Espanya serà un poblema i Catalunya el camí del futur.
    El problema no és el referéndum que l’hem de fer i guanyar per majoria incontestable,el problema seguirà sent la poderosa força de Castella que informa la política d’Espanya.
    Cal independitzar Espanya de Castella.
    Catalunya és el futur perqué mai ha renunciat al seu passat, no hem estat mai inedependents ni mai hem estat una República. Hem estat lliures.Els tres poders  el Parlament els varem inventar els catalans ,ni els anglesos,ni Montesquieu
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    caretera de TERRASSA, 30
    08230MATADEPERA
    telf937870535
    DNI39054045E

    • Qué vol dir Castella? Castella- La Mancha,? Castella-León? Madrid!? Cantabria? La Rioja? Extremadura? Cap poble renuncia al seu passat. Altres diuen, per exemple: «León tuvo 100 Reyes antes que Castilla leyes» Tots el pobles casminen cap el seu futur. No som diferents, només som els catalans (per dir alguna cosa).

  7. La cuestión es saber que es lo que ha hecho que Cataluña se sienta desvinculada del Estado Español con tantos siglos de historias compartidas. Pero la verdad, con dolor he de reconocer que los métodos que han llevado a esta situación no me parecen muy distintos de los que llevaron al pueblo alemán a considerarse distinto y a promover y asentar el nazismo en su país con esas manifestaciones patrióticas multitudinarias, con esos masivos actos aupando a su/s líderes. Si, por supuesto esto no llevarà a una masacre de otras razas, aunque… no veo a ningún independentista ni catalán ni vasco que se preocupe de la situación en que quedaría el resto de compatriotas españoles, más bien veo una intención de engrandecer sus respectivos límites de influencia( Valencia- Baleares unos, Navarra otros) y fraccionar el territorio en busca de unas oscuras venganzas. Ni nuestra lengua ni nuestra cultura, ni nuestra calidad de vida habían estado nunca tan boyantes luego la pregunta es: ¿esta justificado todo este enfrentamiento o realmente nos han agitado mentes retorcidas y xenófobas ? Quina por!!

    • …sense comentaris….Olivia….

      (..a mi , qui em fa pànic, és la gent com tu, que aquestes alçades encara no tingui prou elements de judici i confessi sense cap mena de vergonya que no sap els motius pel quals Catalunya se sent desvinculada del govern espanyol.

      Si realment ignores els motius , el més assenyat és callar, abans que dir barbaritats. La ignorancia és molt atrevida.

      amb tota la cordialitat i respecte que em mareix una persona que declara obertament que no sap de que parla.

      • Fer callar a la gent que es pregunta, es molt democràtic I educat.

        • Si, dic el que penso i no no sóc menys catalana que cap altre persona. Ès tot plegat un enorme disbarat. Si, em fan por ( podría dir també vergonya aliena) aquests arguments tant xenòfobs en vers altres compatriotes. Aquestes actituds prepotents i displicents em confirmen que hi ha ments malatisses.

          • …et recordo que ets tu qui parles de nazis….no jo.

            Ens avergonyim l’una de l’ altre….

            Sort que un referéndum ens donarà veu a les dues….que malament que s’està fent, oi ?

        • Josep Ramon, el discurs de l’ Olivia no és d’una persona que pregunta…. sino d’una que insulta i ofen.

          • Sols he posat de manifest que preguntar-se del per què de les coses porta a la sabiduría. Prohibir la opinió de qui no pensa igual, porta al III Reich.

  8. Sr. Foix: M’agrada la Democracia, pero actualment no em sento representat per cap partit polític, cap idea pensada per personas que no tenen cap experiencia de la vida i de la convivencia social.

    Els cambis sempre porten sang, suor i llagrimes.

    De fet nomes necessitem respecta a la nostre dignitat humana i la nostre llengua catalana.

    En resum : 1 – Pagar els impostos justos, equilibrats i no pas repetits, com fins ara.
    2 – Respecta total a la llengua.

    Salut, diner i amor.

    Res mes.

  9. Sr.Foix: En situaciones complejas y confusas siempre es aconsejable tomar distancia y alcanzar una buena perspectiva, que te permita que las situaciones no te arrastren…

    • …les situacions no poden arrosegar-te si ponderes bé totes les premises…..en tot cas, t’arrosseguen cap allà on la propia reflexió et porta després de valorar el que hi ha sobre la taula.

      Si la balança es decanta cap al cantó que ens agrada, en diem, » un bon raonament». Si es decanta cap al cantó contrari, en diem » t’has deixat arrossegar..»

      • El problema Rosamaria, es que ya estamos acostumbrados a ver y descubrir, que no siempre, todo lo que está sobre la mesa, a la vista, es todo lo que hay…

        • …amb això hi estic d’acord BartoloméC, però hem de prendre partit ( o no ) i necessariament ho hem de fer amb la informació de la que disposem i que ens arriba de totes bandes , que no és poca, i sobretot amb memòria històrica i saben qui diu què, quan i perquè ,,,,

  10. El seu raonament, Sr. Foix, propi d’una ment assenyada i reflexiva, és correcte de dalt a baix, però té un gran inconvenient, no casa gens amb la realitat.

    El debat, el diàleg, la voluntat d’entesa, en definitiva, l’ambient necessari per a l’ exercici de la política, no existeix, no hi és, no el tenim, i per tant, no és posible.

    Què fer aleshores ??…les seves paraules són sàbies, però allunyades de la realitat.

    …i la realitat de la gent quina és…???…doncs que en la dinámica que ens trobem, dues persones del meu entorn laboral, ambdúes gens partidàries de la ruptura amb l’ Estat Espanyol, incapaces d’entendre el precedir del govern español , han esdevingut , en poques setmanes, partidaries del «dret a decidir», és a dir del «referendum»….

    Pel que fa a la corrupció…n’hi ha i n’hi haurà sempre a tot arreu, però un pis de 90 m2 costa molt menys de netejar que una casa de 250m2.

Comentarios cerrados.