Las encuestas marcan tendencia y son siempre orientativas. Pero las que aparezcan en los próximos días sobre las elecciones del 21 de diciembre en Catalunya pueden ser muy desenfocadas. Los independentistas convencidos no cambiarán el voto y los constitucionalistas, tampoco. Queda un colchón de varios cientos de miles de votos que decidirán la próxima mayoría.
No tengo conocimiento de unas elecciones tan anómalas como las que están disputándose ahora. Lo primero que se me ocurre señalar es el caos en el que vive políticamente el país y la obsesión que ha dominado a la opinión pública durante unos dos años. Tan es así que Inés Arrimadas y Marta Rovira, las que se midieron en el programa de Jordi Évole defendiendo las posiciones de Ciudadanos y Esquerra Republicana, no acertaron a responder una pregunta tan elemental como el porcentaje de parados en Catalunya. Arrimadas soltó la cifra del 19 por ciento y Rovira asintió, seguramente porque tampoco lo sabía. Exactamente, según la EPA, es del 12 por ciento. Las dos naufragaron en preguntas tan simples como el número de refugiados acogidos actualmente en Catalunya y cuántas mujeres han sido asesinadas este año por la violencia de género.
Estos silencios clamorosos explican el distanciamiento de la política de los ciudadanos. Me vino a la memoria una afirmación del ex primer ministro Tony Blair, cuando dijo que los ciudadanos siguen con mucha atención la política porque no están obsesionados por ella.
Las encuestas no recogen las corrientes de fondo, los ríos subterráneos que acaban desembocando en las urnas cuando hay una situación tan caótica como la que se vive en estos tiempos en Catalunya. En el sondeo publicado el lunes por el CIS el paro es la preocupación principal de los catalanes, seguida de la corrupción, la clase política y en cuarto lugar el independentismo.
Iremos conociendo los detalles de lo que ha ocurrido en las últimas semanas y también las relaciones entre las fuerzas independentistas y la incomprensible desbandada de fin de semana cuando acababa de proclamarse la independencia. Unos centenares de alcaldes, exhibiendo la vara de mando, se dispersaron prácticamente el viernes por la noche cuando los principales protagonistas de la independencia desaparecieron de la escena pública. El sábado, Carles Puigdemont difundió una declaración en diferido desde algún lugar de Girona mientras preparaba su huida hacia Bélgica. La escapada desde su domicilio, tal como la describen las crónicas, es de película de suspense. No sabemos todavía a ciencia cierta si fue a Marsella y si se subió a un avión que lo habría llevado a Bruselas. Pero estos detalles serán estudiados en un futuro y sabremos más o menos cómo se produjo la fuga del presidente cesado y cuatro de sus consellers. Es igualmente anómalo que las elecciones las convocara Mariano Rajoy al tiempo que aplicaba el artículo 155. Un desastre sin paliativos.
La actitud de Oriol Junqueras, seis de sus consellers y Jordi Sànchez y Jordi Cuixart me parece más épica. Se quedaron e ingresaron en la cárcel. Unas medidas preventivas de privación de libertad que me parecen exageradas e impropias de un Estado democrático normal.
La pregunta que cabe hacerse después de los espectáculos concatenados vividos en directo por la mayoría de ciudadanos es si los que han protagonizado esta anomalía pueden repetir como servidores públicos electos. Naturalmente que la voluntad general es la que acaba imponiéndose con los votos que se depositan en las urnas. Pero habría que exigir a todos los políticos si saben cómo salir del bache de la economía, cómo piensan repatriar las empresas que han huido en los últimos meses, cómo recuperar el Parlament como centro indispensable para debatir los intereses contrapuestos de los ciudadanos, cómo restablecer la confianza mutua, el civismo, entre los catalanes para que podamos pensar y votar lo que nos venga en gana sin dar explicaciones a nadie y sin pelearse con el vecino que ha colocado en el balcón un bandera que no nos gusta.
Mi aspiración sería vivir en un país normal con todas las dificultades que comporta toda convivencia social y política en una sociedad abierta y plural. La campaña puede ser durísima y enconada. Así son todas. Pero tendríamos que empezar recuperando el respeto que merecen las ideas de aquellos que no piensan como nosotros. Esta actitud es básica para salir de los despropósitos en los que nos encontramos envueltos. Es exigible que los políticos sepan cuántos parados hay, cuánto cuesta la T-10 metropolitana y a cuántas personas alcanza la pobreza energética en estos días invernales. Ya basta de comedia. Por estas razones pienso que las encuestas andan a ciegas.
Publicado en La Vanguardia el 6 de diciembre de 2017
https://www.youtube.com/watch?v=LRb88V8L8us
‘»exigir a todos los políticos si saben cómo salir del bache de la economía, cómo piensan repatriar las empresas que han huido en los últimos meses, cómo recuperar el Parlament como centro indispensable para debatir los intereses contrapuestos de los ciudadanos, cómo restablecer la confianza mutua, el civismo, entre los catalanes para que podamos pensar y votar lo que nos venga en gana sin dar explicaciones a nadie «» este es el trabajo de los periodistas y medios de comunicación, si no les hacen preguntas sobre economía a los candidatos, seguiremos en el caos
Entrevista a Santiago Muñoz-Machado: «Los políticos tendrían que hacer política y pactar soluciones políticas para los problemas de España, que son políticos, empezando por el territorial. Y los juristas llegaríamos después para fijarlas.»http://www.lavanguardia.com/lacontra/20171206/433447486863/la-constitucion-alemana-es-un-buen-modelo-territorial.html
El profesor apunta que la solución debería ser política, pactada por políticos, y que sólo después los constitucionalistas serían llamados a fijar esos pactos en leyes. Pero los políticos no reforman, no pactan y los problemas se pudren y los juristas –gracias, amigos– se niegan a no hacer nada.
Lo del «nacional» sigui punt.cat o punt.es em fa una mica de bassarda. Tot lo nacional te una mica de classisme, de elite, de racisme fins i tot.
Despres i jan seguidors de aquets «nacionals» i em fan subralla lo dit.
Tinc un catala de mitg adoctrinar (afortunadament) pero segur que em faig entendre aqui i a Sant Cugat (del Valles)
Noto mucho desprecio en el debate, un desprecio no hacia las ideas de los otros sino hacia los otros, estos temas de piel no se argumentan, simplemente unos y otros no se aguantan. Si planteas un tema intelectual, el debate tiene un limite en el argumento, si planteas un tema emocional identitario, el limite es considerar al otro un imbécil.
La lógica del fútbol y el cotilleo ha llegado al debate político, ganas publico a costa de dar producto de peor calidad, aquí el publico son votos y son vinculantes, en lo otro solo es dinero para anunciantes.
En Italia vuelve Berlusconi ( con un careto muy raro), que era fútbol cotilleo política y tele, los italianos son unos vanguardistas.
Sr. Foix i companys del blog : Aquesta expresió ó afirmació… » Hay que salir del caos. » …denota que pensem que aquest caos, no te solució.
Moltes vegades he llegit, el mateix… » Hay que…tal cosa ó tal altre » i penso, pero aqui acaba el tema. Doncs tot segueix igual. Aixi que penso, … que no te cap sentit cuan a devant de un problema greu diem… » Hay que … »
En cuan respecta al seu article, estic totalment d’acord, doncs penso igual, desde ja fa molt de temps. Coinsideix’ho amb tot el que Sr. Lluis Foix.
En cuan a el company …Oriol Domingo, idem de idem en tot.
Sr. Foix:
El dia 21-D al vespre estarem exactament igual que abans d´aplicar el 155.
Hi ha un problema polític que no pot resoldre els tribunals, ni fiscals, amb amenaces, amb els GC i els PN del «a por ellos»,… i amb la poca autoritat moral d´un Govern central que te un partit ple de corrupció i de molts imputats amb judicis pendents.
Es fa passar per normal l´aplicació del 155 i la destrossa que s´ha estan fen a les institucions d´autogovern no paren, hi ha un bon resum detallat del tema a: http://www.servidorscat.cat
Una de les defenses es que els polítics catalans han mentit i els de Madrid no, si us plau.
L´actual Generalitat intervinguda ahir mateix publicava el dèficit fiscal a l´any 2014 i dona la raó als Prof. i ex-Consellers Castells i Mas Colell.
Fa un parell de setmanes he visitat la magnifica exposició en una Galeria de La Model on hi ha uns plafons que ens recorda a Puig Antich, Xirinacs, Vaquilla,… però el que més m´ha cridat l´atenció es la narració dels fets dels 113 detinguts a la Parròquia Maria Mitjancera l´any 1973 portats a Via Laietana, i desprès a La Model. He repassat la llista d´ells i elles, i els que van poder escapar-se pels terrats propers a Maria Mitjancera,…sinó haguessin estat 150 els detinguts.
I si canvio el nom del Tribunal, la data de 1973 per 2017 i els noms dels detinguts/des, tota la resta del text sembla escrit pel que actualment estem vivim. Inclòs el text de la cançó escrita en aquella ocasió per dos dels detinguts pot valdre per ser llegida demà a Brussel·les.
Sens dubte m´ha dono que en Llibertat, Amnistia i Estatut d´Autonomia hem retrocedit i molt en aquestes ultimes setmanes.
Allò de «Todo está atado y bien atado» ho he començat a entendre, veure i experimentar.
Sembla que el temps a retrocedit del 2017 a l´any 1973.
I alguns encara es sorprenen que els caps de dues llistes un sigui a la presó a Madrid i l´altre a l´exili a l´estranger.
España no respecte ni el dret d´igualtat d´oportunitats en unes Eleccions Autonòmiques convocades per un Govern Central i dins de la Constitució.
Em sembla que la justícia belga ens ha mostrat aquestes setmanes que un europeu belga no es tractat igual, que un europeu español per la justicia española.
Potser el problema del caos no es Catalunya, i es España que es salta les seves mateixes lleis, canvia fiscals, i mou jutges segons els interessos del govern de torn, i no de la justícia independent.
No es pot explicar millor !!!Sr. Jordi
Alarcos
Imprecís i parcial a parts iguals
«Hay que salir del caos» ? Per sortir de la situació caòtica del règim espanyol recomano a Lluís Foix la lectura de «Euroordre interrupta», de Joan J. Queralt, publicat a http://www.elnacional.cat, dirigit per José Antich, ex director de LaVanguardia. Queralt, a diferencia de Foix, tracta al president Carles Puigdemont com exiliat, no com fugat. Aquest és l’article:
Abans de fer un ridícul continental la justícia espanyola s’ha conformat a fer misto a casa. Difícilment es pot fer una altra lectura de la interlocutòria de l’instructor del TS datada avui i que hem conegut a primeres hores del matí.
Tres són els arguments que dona el magistrat en la seva resolució. En primer lloc, que existeix la possibilitat que els exiliats a Bèlgica, el president Puigdemont i quatre consellers i conselleres, tornin. Sembla que és més un desig que una realitat. Un observador prou imparcial trobaria, d’una banda, que es pot fer una campanya electoral molt activa i efectiva des de fora en aquestes eleccions tan obertament inconstitucionals com plebiscitàries pels seus convocants. D’altra banda, passades les eleccions, com que el conflicte no decreixerà –moltes són les ferides obertes per la violència físicament catalanofòbica imperant i oficialment fomentada–, mantenir un focus de tensió política inaccessible al poder repressiu del Regne d’Espanya no sembla gens inconvenient.
El segon argument se centra en el caràcter plurisubjectiu de la causa –és a dir, que hi ha molts imputats, la qual cosa no és novetat–, múltiples imputats que han de ser tractats per igual. Dit així es deixa entreveure una branca de la tercera i definitiva raó de ser de la decisió del TS. Aquesta no és altra que, en cas de que fossin lliurats els exiliats, que no fugats –van marxar molt abans de qualsevol citació judicial–, ho fossin amb severíssimes restriccions: ni per tots els delictes i amb límits màxims de penes a imposar.
Resultaria curiós que no rebessin el mateix càstig tots els màxims responsables de les malifetes còsmiques que s’imputen als membres del Govern de la Generalitat, de part de la Mesa del Parlament, de destacats membres de la societat civil i els que encara poden caure en les xarxes d’aquests processos penals artificialment constituïts.
Però finalment, la segona branca del tercer motiu per fer marxa enrere rau en el risc més importat, un ridícul de magnitud continental, que va més enllà de la limitació dels delictes a jutjar a Espanya i de les penes a imposar. El pitjor escenari fora que es negués tot lliurament a la justícia hispana per manca de garanties suficients. Elements per dictar una resolució en aquests o altres més diplomàtics termes hi ha prou contrastadíssim material judicial, tot començant per resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans. Una de les més famoses rebolcades a Estrasburg va ser la doctrina Parot, doctrina inventada per l’imminent nou fiscal general, Sánchez Melgar, quan era magistrat del TS.
Prosseguint la ullada per aquesta resolució d’avui, resulta molt significatiu que el magistrat Llerena no hagi donat audiència a les parts –es diria preceptiu–, com a tràmit previ a deixar sense efecte una mida com és l’emissió d’una euroordre. No es pot considerar, com ve a fer la resolució que la deixa sense efecte, com una mesura més d’investigació, amb una rellevància, ara, pràcticament anecdòtica, quan ha adquirit rang de qüestió d’estat. Duros sevillanos, sisplau, no.
Adoptar aquesta decisió sense sentir el parer de les parts processals sembla insòlit i molt poc curós processalment parlant. És clar que una de les parts és la Fiscalia i, potser, la primera decisió a prendre pel nou fiscal general de l’Estat seria oposar-se a la retriada de l’euroordre i rebre la primera derrota en els tribunals en la seva primera actuació. Ací, en detriment de la puresa processal, es diria que s’ha imposat la cortesia entre col·legues.
Un cop el jutge belga doni per conclòs l’incident de l’euroordre, el president Puigdemont, els consellers Toni Comín i Lluis Puig, i les conselleres Meritxell Serret i Clara Ponsatí, podran gaudir de plena llibertat de moviments, llevat del Regne d’Espanya, si més no durant una bona època. Poden acampar al costat de la frontera francocatalana, fins i tot, potser, a Andorra.
Un cop més fer jugar políticament la justícia, institució no preparada per al joc polític, tindrà conseqüències que els aprenents de bruixot mai no albiren. No n’aprendran mai a fer les coses com cal.
Continúa jugan amb la ilusio de comparar dos criteris de ex-directors de La Vanguardia Foix o va ser tambe.
El reste es demanar la aplicació de la técnica juridica front a una jugada mestre del Constitucional.
La tecnica juridica la tenia que haver demanat quand es van saltar els criteris dels lletrats del Parlament
mientras el independentismo nos distrae con si españa es más o menos democrática que turquía, la herencia del procés hasta el momento: es fuga de empresas y depósitos, fractura social, más paro y más listas de esperas hospitalarias. nadie del independentismo está rindiendo cuentas sobre este destrozo irreparable porque es mucho más fácil seguir instalados en la fantasía e inventar enemigos imaginarios.
Hace años se organizo la mundial porque Zapatero no sabia el precio de un cafe. Ahora las «lideresas» catalanas no tienen ni idea de la tasa del paro, de refugiados, de victimas de violencia de genero etc.
Un desastre.
Estamos absolutamente en bucle con el dichoso «proses» y ya nada importa nada.
Y la cosa va para largo.
Si! ya basta de comedia!
1. Home, Lluis Foix, això de posar a Tony Blair com punt de referència dels bons polítics!!!. El trio de las Açores (Busch, Blair, Aznar) són uns grans embusteros que varen portar Occident a una guerra amb la gran mentira de les armes de destrucció massiva.
2. No Foix. El president Carles Puigdemont no ha fugit com afirmes obsessivament cada vegada que parles de Puiigdemont. El president de Catalunya està exiliat al cor d’Europa que, a mes, es també casa dels catalans. Ides de Brusel.les, el president i els consellers exiliats serveixen la causa catalana i denuncien la transgressio de drets humans practicat pel regim espanyol.
3. Mai Foix va parlar del president Tarradellas com un home fugit a Saint-Martin-le-Beau, Quan parla de Tarradellas parla del presidetn exiliat.
On vius?.
No están fuixits?
Donan leccions de democracia despres de vulnerar l’estatut?
Sisplau, que tardin tants anys com Tarradellas a tornar.